Braco Alemán de Pelo Corto: Características y Cuidados | InfoAnimales (2024)

Braco Alemán de Pelo Corto: Características y Cuidados | InfoAnimales (1)De Duitse Kortharige Wijzer, ook bekend als de Deutscher Kurzhaar, is een jachthondenras afkomstig uit Duitsland. Dit ras presteert uitzonderlijk zowel in het veld als in huis, dankzij de balans tussen weerstand, intelligentie en een minzaam karakter. Door zijn veelzijdigheid is hij een ideale metgezel voor jagers en actieve gezinnen.

De Duitse Kortharige Wijzer valt op door zijn elegante en atletische uiterlijk, gecombineerd met een korte, dichte vacht die gemakkelijk in onderhoud is. Zijn energieke en vriendelijke persoonlijkheid maakt hem een ​​uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hond die zowel een metgezel is op buitenavonturen als aanhankelijk met het gezin.

Geschiedenis en oorsprong van de Duitse Kortharige Wijzer

De Duitse Kortharige Wijzer heeft zijn wortels in Duitsland, waar hij aanvankelijk werd gefokt als jachthond voor alle doeleinden. Het ras is ontwikkeld op basis van een verscheidenheid aan Europese pointers en honden, met als doel een hond te creëren die prooien met dezelfde efficiëntie kan volgen, aanwijzen en terughalen. Duitse jagers waren op zoek naar een dier dat niet alleen effectief was bij de jacht, maar ook in harmonie met het gezin kon leven.

Aan het begin van de 19e eeuw werd de Duitse Kortharige Wijzer zoals we die nu kennen gestandaardiseerd. De geschiktheid voor meerdere soorten wild, van vogels tot grote zoogdieren, maakte het al snel populair, niet alleen in Europa, maar ook in Noord-Amerika.

Fysieke kenmerken van de Duitse Kortharige Wijzer

De Duitse Kortharige Wijzer is een middelgrote tot grote hond, met een goed uitgebalanceerde en gespierde lichaamsstructuur. Mannetjes zijn gewoonlijk tussen de 62 en 66 cm schofthoogte, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn, met een hoogte van 58 tot 63 cm. Hun gemiddelde gewicht varieert tussen 20 en 32 kg, afhankelijk van geslacht en individuele genetica.

Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Duitse Kortharige Wijzer is zijn vacht. Met een korte en dichte textuur is deze vacht waterbestendig en gemakkelijk te onderhouden. De meest voorkomende kleuren zijn leverkleurig (bruin) en wit, zowel in combinaties als in vlekken. Hun oren zijn lang en hangend, terwijl hun expressieve, donkere ogen opmerkelijke intelligentie en levendigheid uitstralen.

Temperament en persoonlijkheid van de Duitse Kortharige Wijzer

De Duitse Kortharige Wijzer staat bekend om zijn vriendelijke, energieke en loyale karakter. Dit ras is extreem intelligent, wat het gemakkelijk maakt om te trainen zolang er positieve bekrachtigingsmethoden worden gebruikt. Ze genieten van het gezelschap van mensen en kunnen goed overweg met andere honden en huisdieren, zolang ze vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn.

Zijn energetische aard vereist een lichamelijke activiteit aanzienlijk; Het zijn geen honden die zich goed aanpassen aan een sedentaire levensstijl. Als ze niet voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen, kunnen ze rusteloos worden en destructief gedrag ontwikkelen. Ze kunnen uitstekend met kinderen omgaan en nemen graag deel aan gezinsactiviteiten.

Verzorging en onderhoud van de Duitse Kortharige Wijzer

De verzorging van de Duitse Korthaar Pointer is qua hygiëne en onderhoud relatief eenvoudig. Vanwege hun korte, dichte vacht is veelvuldig poetsen niet nodig, hoewel een keer per week poetsen kan helpen de hoeveelheid losse haren te verminderen en hun vacht glanzend en gezond te houden. Af en toe een badje volstaat, tenzij de hond flink vuil is geworden.

Het is essentieel om op hun oren te letten, omdat ze vanwege hun hangende vorm vatbaar zijn voor infecties. Het regelmatig controleren en schoonmaken van de oren kan gezondheidsproblemen op de lange termijn voorkomen. Het is ook belangrijk om hun nagels geknipt te houden en hun tanden regelmatig te poetsen om ervoor te zorgen dat ze een goede tandgezondheid hebben.

Het voeren van de Duitse Kortharige Wijzer

La Duitse kortharige wijzerdieet Het moet evenwichtig zijn en aangepast aan uw activiteitenniveau, grootte en leeftijd. Deze honden zijn erg activos en een dieet nodig hebben dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten om hun energie en fysieke conditie te behouden. De hoeveelheid voedsel kan variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​volwassene 2 tot 3 kopjes voedsel van hoge kwaliteit te geven, verdeeld over twee maaltijden per dag.

Het is van cruciaal belang om ze te allen tijde van vers, schoon water te voorzien en te voorkomen dat ze tafelresten of menselijk voedsel krijgen dat schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Een vitamine- en mineralensupplement kan nuttig zijn, maar er moet altijd een dierenarts worden geraadpleegd voordat er wijzigingen in zijn dieet worden aangebracht.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Duitse Kortharige Wijzer

Net als elk ander ras is de Duitse Kortharige Wijzer gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Een van de meest voorkomende is heupdysplasie, een erfelijke aandoening die ongemak en mobiliteitsproblemen kan veroorzaken. Veterinaire tests vóór het fokken kunnen de incidentie van deze aandoening helpen verminderen.

Een ander terugkerend probleem is maagtorsie, ook wel bekend als een opgeblazen gevoel. Dit is een ernstige aandoening die onmiddellijke veterinaire aandacht vereist. Eigenaars moeten ervoor zorgen dat ze hun hond niet te veel voeren en dat ze onmiddellijk na het eten niet te veel bewegen.

Andere mogelijke aandoeningen zijn onder meer oorinfecties en oogziekten zoals entropion en cataract. Regelmatige controle bij de dierenarts is essentieel om de vacht in stand te houden gezondheid algemene toestand van de hond en eventuele problemen vroegtijdig aanpakken.

Curiosa over de Duitse Kortharige Wijzer

De Duitse Kortharige Wijzer is een extreem veelzijdig. Ze blinken niet alleen uit in de jacht, maar ook in hondensporten zoals *agility*, *obedience* en *tracking*. Hun leervermogen is indrukwekkend en ze blinken vaak uit in gehoorzaamheids- en vaardigheidswedstrijden.

Een interessante nieuwsgierigheid is dat deze honden dankzij hun waterdichte vacht en interdigitale membranen een groot vermogen hebben om in water te werken. Dankzij deze eigenschap kunnen ze uitstekende zwemmers zijn, wat handig is bij de jacht op watervogels.

Een ander merkwaardig feit is dat de Duitse Kortharige Wijzer, ondanks dat hij een jachtras is, een zeer vriendelijk karakter heeft en gewoonlijk erg gehecht is aan zijn menselijke familie. Ze zijn meestal niet agressief, waardoor ze goede kandidaten zijn voor huizen met kinderen en andere huisdieren.

Kortom, de Duitse Kortharige Wijzer is een hond die uitzonderlijke jachtvaardigheden combineert met een vriendelijke en actieve persoonlijkheid, waardoor hij een ideale metgezel is voor gezinnen en buitenliefhebbers. Goed voor hem zorgen, van zijn dieet tot zijn bewegingsbehoeften, is de sleutel tot een lang en gezond leven.

Braco Alemán de Pelo Corto: Características y Cuidados | InfoAnimales (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6161

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.