Perfecte plaatje in Thailand 2024, de derde aflevering (2024)

“Het leven van een fotograaf gaat niet over rozen” Daar begon deze derde aflevering mee. Alle deelnemers krijgen in de late avond al de opdracht voor de derde opdracht. Maak je spullen klaar, want vroeg uit bed voor de volgende opdracht én een doorreis in Thailand naar het Noorden.

De eerste opdracht wordt een bloemen-foto. Dichtbij of misschien wel macro. Dat is niet zo makkelijk en ik leg dat verderop in dit artikel uit.

Maar de deelnemers gingen ook op pad met olifanten om een creatieve olifantenfoto te maken.

Opdracht 1, Bloemenmarkt

De flowermarket is overdekt, dus dat is meteen al een moeilijk element. Daarnaast krijgen de deelnemers maar een half uur de tijd om te fotograferen. Ik heb het al eerder geschreven in deze artikelen, de tijdsdruk moet je zeker niet onderschatten. “De dood of de gladiolen” dus.

Gallyon pakt het slim aan door een bos bloemen mee naar buiten te nemen. Inderdaad daar is meer licht. Als er meer licht is, maak er dan gebruik van. +1 voor Gallyon wat mij betreft. En meer deelnemers doen dat gelukkig. Fresia (what’s in a name?) gaat met haar statief aan de slag. Maar dat statief gebruikt ze niet voor haar camera, maar om de bloem op vast te zetten. Ik heb het gevoel dat ze in de market wat in het schemer zit, maar dat zal moeten blijken bij de resultaten.

Wat is nu zo moeilijk aan macro of dichtbij? Omdat je zo dichtbij zit heb je een hele kleine scherpte-diepte. Die kan zomaar niet meer dan een millimeter zijn. Een kleine beweging naar voor of achter geeft dan een onscherpe foto.
Om dat te compenseren moet je dus het diafragma kleiner (hoger getal) maken. Maar dat geeft dan weer het probleem dat óf je een langere sluitertijd krijgt óf een hogere ISO (of een combinatie daarvannatuurlijk). Daarom wil je dus zoveel mogelijk licht, want hoe meer licht beschikbaar, hoe makkelijker je iets kan wijzigen aan je instellingen.

Bij de jurering wordt er goed gekeken naar compositie. Veel foto’s die qua compositie zwak zijn en ook niet echt vrolijkheid uitstralen.

Het is wel duidelijk, een bloem is vaak mooi, maar het is niet zo vanzelfsprekend om een mooie foto te maken van iets moois. Daar heb je echt een goede compositie voor nodig, goed letten op het licht en de vormen. Dan maak je iets bijzonders in plaats van dertien in een dozijn.

Na de lange nacht treinreis komen de deelnemers op de nieuwe locatie. Omkleden en naar de uitslag van de bloemenfoto en dan de volgende opdracht. Fresia heeft de winnende foto, een 9.5 voor de foto van Fresia.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Perfecte plaatje in Thailand 2024, de derde aflevering (2)

Opdracht 2, een creatieve art-foto van een Olifant

Het perfecte plaatje is gestrand bij een gespecialiseerde opvang voor olifanten. Maar wel een park waar geen toeristische interactie mogelijk is met de beesten. Een moeilijke opdracht weer, want een wild beest is natuurlijk niet te regisseren. Je moet dus geluk hebben, maar dat geluk moet je ook afdwingen. Door goed voorbereid te zijn en goed te blijven kijken. En de nabewerking is bij dit soort foto’s ook altijd erg belangrijk.

Iedere fotograaf krijgt een gids en gaat op zoek naar de olifanten. En als je ze ziet, dan zijn ze groot. Ondanks dat ze zo groot zijn, zie je toch dat de deelnemers snel geneigd zijn om de hele olifant in beeld te nemen. Ik zou zelf voor deze opdracht meer met details aan de slag gaan. Daar heb je natuurlijk wel een goede telelelens voor nodig, die ze overigens gewoon tot hun beschikking hebben. De shots van de cameramensen vond ik vaak interessanter dan de foto’s die ik zag van de deelnemers. Tot we bij de foto’s van Suzanne kwamen. Die ging er lekker dicht op en dat had weer navolging door andere deelnemers.

Het nabewerken is ook deze keer weer ontzettend van belang. Een goede zwart-wit bewerking kan zomaar het verschil maken tussen blijven en vertrekken.

Bij de jurering zag ik wel veel overbelichte achtergronden. Daar moet je echt wel op letten tijdens het fotograferen. Een goede hulp kan daarbij zijn om de overbelichte stukken aan te zetten in je camera. Je ziet dan bij het terugkijken op je camera waar de overbelichte delen zitten. Zowel de foto’s van Danny, Fresia en Mark zijn eigenlijk ‘gewone plaatjes’ van een bijzonder onderwerp. Wat een verschil met de details die ook ingeleverd werden.

De foto van Gallyon werd tweede, maar aangezien dit beeld toch veel overbelichting had zou ik die niet op de tweede plaats hebben gezet.

De tekst gaat door onder de winnende foto

Perfecte plaatje in Thailand 2024, de derde aflevering (3)

Winnaars en verliezers

Het was de week van Kaj. Die gaat goed, heeft vaak goede foto’s en zit goed in de wedstrijd. De laatste plaats gaat tussen Mark en Sophie. Maar Mark gaat er uit. Het is duidelijk. Mark is iemand die veel aandacht vraagt, de verbale wervelwind. Leuk om erbij te hebben in het programma, maar fotografisch gezien was het niet veel deze aflevering.

Volgende week nog 7 deelnemers die aan de sl;ag gaan met reflectie en een fantasyshoot met modellen, rook en helikopters (alhoewel dat laatste misschien wel door mij verzonnen is).

Apparatuur en accessoires uit het perfecte plaatje

Cameraover die cameraMeer informatie
Canon M50 mark 2 systeemcameraEen hele goede camera van Canon. Systeemcamera waar je echt mee aan de slag kan. 10 beelden per seconde en filmen met 4K kan gewoon.Meer informatie bij cameranu
Canon R6 mark 2 systeemcameraMisschien wel de beste van Canon op d it moment. Oogdetectie, 20 beelden per seconde en 4K filmen in slowmotion (120 fps)Meer informatie bij cameranu
Canon 90D spiegelreflexcameraEen spiegelreflex voor iemand die nog niet aan de systeemcamera wil. Ik denk de laatste spiegelreflex van Canon, maar wel een hele goede.Meer informatie bij cameranu

Accessoires uit het perfecte plaatje

Accessoiresover die accessoiresMeer informatie
Peakdesign draagriemOh, deze is superfijn, ik heb hem ook. Echt, als je een goede vervanging voor de standaard draagriem wilt (en dat wil je), dan is dit de ultieme vervanging.Meer informatie bij cameranu
WANDRD PRVKE rugtasGave tas hoor, kan veel in en is ook mooi, deze WANDRD PRVKE tas. En in verschillende kleuren. Maar echt geen idee hoe je dit uitspreekt….Meer informatie bij cameranu
3-Legged Thing statiefHet statief dat ze gebruiken, vaak onhandig in de serie, maar dat ligt zeker niet aan dit goede statief, want dat is een topper.Meer informatie bij cameranu

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier. En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldigecomplete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.

Door Mischa de Muynck|2024-05-30T12:06:54+02:00donderdag, 30 mei 2024|Tags: Bloemen, HeelHollandFotografeert, Het perfecte plaatje, het perfecte plaatje op reis, macro, Olifanten, thailand|0 Reacties

Delen:

FacebookXRedditLinkedInTumblrPinterestVkE-mail

Over de auteur: Mischa de Muynck

Perfecte plaatje in Thailand 2024, de derde aflevering (4)

Ik ben Mischa, de drijvende kracht achter HeelHollandFotografeert. Ik hou van fotografie en het is mijn missie om mensen beter te laten kijken en betere foto's te laten maken. Ik verzorg daarvoor fotografie cursussen, workshops en fotoprojecten. Maar ik schrijf ook veel gratis artikelen en maak een fotografie podcast. Wil je meer en vaker tips en trucs over fotografie? Schrijf je dan even in voor het iZine. Dat doe je onder de reacties.

Perfecte plaatje in Thailand 2024, de derde aflevering (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6490

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.