Los Angeles verbiedt gebruik van smartphones in scholen, binnenkort in heel Californië? (2024)

Buitenland Verenigde Staten

Los Angeles verbiedt gebruik van smartphones in scholen, binnenkort in heel Californië? (1)

In deze school in Utah moeten leerlingen hun smartphone aan de ingang van het klaslokaal achterlaten in speciale houders (foto 23 februari 2024). Foto: AP

In de Amerikaanse stad Los Angeles, in de staat Californië, geldt binnenkort een totaalverbod op het gebruik van smartphones in openbare scholen. Dat zijn de scholen overeengekomen. Het plaatselijke scholendistrict wil daarmee de impact van sociale media op de geestelijke gezondheid van kinderen beperken. Gisteren kondigde de gouverneur van Californië aan dat hij in heel de staat smartphones op school wil beperken.

Er is een groeiend debat in de Verenigde Staten over de invloed van sociale media en smartphonegebruik op kinderen en tieners. Vorig jaar stelde surgeon general Vivek Murthy, de belangrijkste gezondheidsadviseur in de VS, dat het land in een crisis zit als het gaat om de mentale gezondheid van jongeren. En daar zitten sociale media volgens hem voor iets tussen.

"Er is onvoldoende bewijs dat sociale media veilig genoeg zijn voor jongeren", zei hij. Murthy spoorde politici en technologiebedrijven aan om actie te ondernemen. Dat herhaalde hij eerder van de week in een opiniestuk in The New York Times. Hij vindt onder meer dat er gezondheidslabels moeten komen op sociale media, zoals bij tabak en alcohol.

Al is er meer nodig, zegt hij. "De schade is niet het gevolg van een gebrek aan wilskracht of opvoeding, het is het gevolg van het loslaten van krachtige technologie zonder adequate veiligheidsmaatregelen, transparantie of verantwoording. (...) Het is essentieel dat het Congres snel en met spoed handelt."

Openbare scholen in Los Angeles willen smartphones op school verbieden

In meerdere scholen, steden en staten zijn al reglementen en wetten ingevoerd om het gebruik van smartphones en sociale media bij kinderen en jongeren te beperken. Nu hebben de openbare scholen in de stad Los Angeles ingestemd met een voorstel om smartphones op school binnenkort te verbieden.

Het voorstel komt van Nick Melvoin, voormalig leraar en nu bestuurslid bij het Los Angeles Unified School District, het op een na grootste schooldistrict van de VS. Hij haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat overmatig smartphonegebruik gelinkt kan worden met meer stress, angst, depressie, slaapproblemen, agressiegevoelens en zelfmoordgedachten bij tieners.

Scholen die al een telefoonvrije dag hebben ingevoerd, melden ongelofelijke resultaten: kinderen zijn gelukkiger, ze praten met elkaar, hun academische resultaten zijn beter.

"Toen ik scholen bezocht, werd ik getroffen door de manier waarop leerlingen aan hun smartphones vastgeplakt zitten, een beetje zoals volwassenen", vertelde hij. "Als ik praat met leraren, leerlingen, ouders en directeurs hoor ik ook hetzelfde: er gaat meer en meer tijd naar het in de gaten houden van het telefoongebruik. Er is geen coherent beleid en ze zoeken steun van het schooldistrict."

"Scholen die al een telefoonvrije dag hebben ingevoerd, melden ongelofelijke resultaten: kinderen zijn gelukkiger, ze praten met elkaar, hun academische resultaten zijn beter", zei Melvoin nog.

Het Los Angeles Unified School District heeft nu 120 dagen de tijd om een beleid rond smartphones en sociale media te ontwikkelen. Het zal daarvoor samenwerken met experts, vakorganisaties, ouders en leerlingen. De richtlijnen moeten onderscheid maken in onder meer leeftijd en het soort toestel. Ze moeten ook verwijzen naar technologie om het smartphonegebruik te kunnen beperken.

Ook een verbod in de staat Californië?

Ook gisteren kondigde Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van Californië, aan dat hij in de hele staat het gebruik van smartphones op school wil verbieden. Hij verwijst daarvoor onder meer naar de uitspraken van surgeon general Vivek Murthy.

"Zoals de surgeon general bevestigde, schaden sociale media de geestelijke gezondheid van onze jeugd," zei Newsom in een verklaring. "Ik kijk ernaar uit om met de wetgevende macht samen te werken om het gebruik van smartphones te beperken. Wanneer kinderen en tieners op school zijn, moeten ze zich concentreren op hun studies, niet op hun schermen."

Het kabinet van Newsom gaf geen verdere details. Maar de California School Boards Association vindt dat alle voorschriften over smartphones moeten worden overgelaten aan schooldistricten, niet de staat. "We ondersteunen wetgeving die schoolleiders in staat stelt beslissingen te nemen op lokaal niveau die de zorgen van hun gemeenschap weerspiegelen en wat nodig is om hun studenten te ondersteunen", zei woordvoerder Troy Flint.

Wetgeving in meerdere staten

Vorig jaar kwam Ron DeSantis, de Republikeinse gouverneur van Florida, als eerste met een wet over het gebruik van smartphones op school. Leerlingen mogen geen smartphone gebruiken tijdens lesmomenten, de toegang tot sociale media (met name TikTok) wordt ook geblokkeerd als ze surfen op het schoolnetwerk. De scholen in Florida zijn nu nog volop bezig met het uitwerken van dat beleid.

Dit jaar keurde DeSantis een van de strengste wetten over sociale media voor kinderen goed. Wie jonger is dan 14 jaar, mag geen account aanmaken. 14- en 15-jarigen mogen dat enkel met goedkeuring van hun ouders. Ouders moeten die goedkeuring expliciet geven via verificatie. Bestaande accounts van wie jonger is dan 14 worden geschrapt, net als accounts van 14- en 15-jarigen voor wie geen toestemming gegeven is.

In de staten Indiana en Tennessee is wetgeving goedgekeurd die toelaat dat schooldistricten het gebruik van smartphones verbieden. In onder meer Utah, Arkansas, Louisiana, Ohio en Texas zijn er wetten die de toegang van kinderen tot sociale media regelen.

Meest gelezen

  1. Justitie Drie verdachten opgepakt inmoord- en verdwijningszaak van Belgisch koppel op Tenerife 17:03
  2. Blankenberge Gezin met 12 kinderen uit Blankenberge dringend op zoek naar nieuw huurhuis: "We staan vanaf 1 augustus op straat" 16:21
  3. Muziek Zanger Metejoor over zijn noodgedwongen pauze: "Ik werd elke ochtend wakker met gigantische kater zonder te drinken" 09:51
  4. Liveblog Liveblog formatie - Jan Peumans zetelt niet in Vlaams Parlement: "Geen zin om 'neo-liberaal' beleid van Annick De Rid... Update 15:29
  5. nws ombudsman Uw vraag aan de nieuwsombudsman: "Was De Afspraak te mild voor uitspraak Dimitri Verhulst over seks met jonge meisjes?" 15:46
  6. Dessel Buurtbewoners vangen gestrande Graspoppers op: "Tentje mag in de tuin en 's morgens maak ik spek met eieren" 08:53
  7. Azië Poetin krijgt zeldzame Noord-Koreaanse honden cadeau van Kim: een belangrijk symbool van het land 12:09
  8. Oorlog Rusland-Oekraïne Stuurt Noord-Korea binnenkort militairen naar front in Oekraïne nu het "historisch pact" met Rusland heeft ondertekend? 13:34
  9. Economie Elektrische wagen verliest marktaandeel in Europa: "Transitie naar elektrisch gaat niet zonder horten of stoten" 16:19
Los Angeles verbiedt gebruik van smartphones in scholen, binnenkort in heel Californië? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6051

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.